Бджолиний пилок

Бджолиний пилок: чим корисний, як приймати та як його зберігати

З цієї статті ви дізнаєтеся чим корисний бджолиний пилок, як, коли і скільки його потрібно приймати, щоб отримати максимальну користь для здоров'я. Ми розповімо як правильно вибирати цей продукт і що можна зробити, щоб зберегти корисні властивості пилку при тривалому зберіганні.

Чим корисний квітковий пилок

За кількістю корисних біологічно активних елементів бджолиний пилок перевершує такий популярний продукт бджільництва як мед. До її складу входить безліч вітамінів та мінералів. Вміст протеїнів пилок коливається від 7 до 30 відсотків. Зміст амінокислот сягає 13 відсотків. Це в кілька разів перевищує кількість амінокислот, які містяться в найбагатших ними харчових продуктах. У бджолиному пилку міститься 10 амінокислот, які організм людини сам не виробляє, але вони обов'язково повинні надходити до нього в організм із їжею. За своєю суттю квітковий пилок - це природний концентрат амінокислот, який дає можливість виправити похибки нинішнього харчування людини і дозволяє підвищити рівень відновлення тканинних білків.

Пилок здатний дуже сильно зміцнювати організм людини а також сприяти його відновленню. Продукт дуже добре допомагає під час відновлювального процесу організму після тяжкої хвороби, операцій або просто ослабленим людям.
Відомо що квітковий пилок містить у собі фосфоліпіди: лецитин, кефалін та інші. Усі вище перелічені речовини входять склад напівпроникних мембран клітин людського організму.

Велика кількість калію та рутину у складі пилку підтримує серцеву діяльність та зміцнює стінки судин. Це відмінний засіб для профілактики та лікування серцево-судинних захворювань. Пилок прибирає склеротичні бляшки на стінках судин та перешкоджає їх утворенню. Це робить її відмінними антисклеротичними ліками.

Ще бджолиний пилок має антибактеріальну дію і запускає потужний механізм протидії імунної системи вірусам та бактеріям. За висновком багатьох дослідників вона може працювати аналогічно противірусним та протизапальним препаратам.

Що стосується користі пилку для профілактики онкологічних захворювань, то цей продукт працює дуже добре. Флавоноїди поряд з іншими біологічно активними речовинами допомагають виявити та знешкодити клітини-канцерогени. Квітковий пилок рекомендується використовувати не тільки для профілактики онкологічних захворювань, але й для лікування різних пухлин.

Як приймати пилок

Квітковий пилок найкраще приймати вранці натще, приблизно за 20 хвилин до сніданку. Перед її прийомом потрібно випити чверть склянки теплої води, щоб змити слину і слиз із травного тракту. Для найбільшого лікувального ефекту пилок потрібно ретельно розсмоктувати у ротовій порожнині протягом 5 хвилин. Таким чином, всі її цінні компоненти легко вивільняються, з'єднуються з внутрішнім середовищем і швидко вбираються через слизову оболонку.

Після прийому пальці бажано не пити та не приймати жодної рідини протягом 15-20 хвилин. Також можна розділити прийом пилку на 2 рівні частини. Одну частину приймати вранці, до першого сніданку, а іншу перед другим сніданком близько 11 години, або після обіду. Однак не приймайте її пізніше 18 00, оскільки продукт має стимулюючу дію і ви можете не заснути.

Скільки приймати пилку

Для дорослої людини дозування становить до 1-2 чайних ложок на добу. Якщо потрібна ударна доза, наприклад, при серйозних проблемах зі здоров'ям, тоді добове дозування може бути збільшене до однієї-двох десертних ложок. Однак це лише виняток! Дозування слід розділити на 2-4 прийоми та вживати малими порціями. Будьте обережні, не збільшуйте рекомендовану дозу, щоб не викликати алергію.

Рекомендовані дозування для дітей та дорослих:

  • для дітей віком від 1 до 3 років використовувати чверть кавової ложки,
  • для дітей віком від 3 до 7 років половина кавової ложки,
  • для дітей віком від 7 до 14 років використовувати половину чайної ложки,
  • для дітей від 14 і вище одну чайну ложку,
  • для дорослих 1-2 чайні ложки на добу.

Курс профілактичного лікування пилку становить 30 днів, потім потрібно робити перерву на 6 місяців. Таким чином на рік можна робити 2 лікувальні курси по одному місяцю. Найчастіше робити не рекомендується.

Протипоказання до застосування

Продукти бджільництва містять ферменти, що виробляються організмом бджіл. Загалом це вкрай корисні речовини, однак деякі люди на ці харчові компоненти мають алергію. Щоб дізнатися чи є у вас алергія на пилок рослин чи ні
необхідно покласти в рот кілька крупинок пальці та розсмоктати їх. Якщо це не викличе жодних алергічних реакцій, то вам можна вживати цей продукт. Є відомості що квітковий пилок протипоказаний особам, які страждають на захворювання крові, пацієнтам з важкими печінковими патологіями, діабетикам.

Де придбати пилок?

Намагайтеся купувати пилок у перевірених бджолярів. Це дасть вам впевненість у якості, тобто в біологічній активності продукту. Пилок придбаний у випадкових людей на ринках може насправді виявитися неефективним, оскільки найчастіше не дотримується умов і температурного режиму в процесі його переробки. В результаті корисні властивості можуть бути частково чи навіть повністю втрачені. Пилок, що продається в аптеках у вигляді БАД, і тим більше китайський, не має нічого спільного з натуральною бджолиною, а багато біологічних активних речовин у ній просто відсутні. І не забувайте, пилок необхідно розсмоктувати щоб він засвоювався через слизову оболонку рота, але капсула БАД призначена для того, щоб її запивати водою, тобто засвоєння відбудеться лише через шлунок. А це означає, що пальця стане для організму лише калорійною їжею і не більше.

Як вибрати пилок?

Вибирайте пальця, дивлячись на її зовнішній вигляд. Якщо можливо, візьміть її в руки та роздавіть пальцями гранули. Якщо гранули розминаються дуже легко, значить пилок відволожився або його погано просушили. Такий продукт вважається неякісним. Тверді гранули, які розминаються з невеликим зусиллям, придатні до вживання, їх можна сміливо купувати. Дуже тверді гранули, які не розминаються при натисканні, показують, що пальця пересушена і дуже стара. Це пилок не принесе користі.
Колір гранул буває різним: від яскраво-жовтого до темно-синього. Якщо ви придбали різнобарвний пилок, це означає, що вона була зібрана з різних рослин і містить більше цінних речовин.

Як дізнатися термін придатності пилку?

Запах свіжого пилку є дуже приємним, солодкуватим, що нагадує медовий і квітковий аромат. Старий пилок має слабко виражений запах. Майте на увазі, що недобросовісні продавці легко можуть змішати старий пилок з новою і на перший погляд підробку дуже складно виявити. Тому купувати пилок потрібно у сезони збору та у перевірених бджолярів. Зазвичай її збирають із квітня до липня. Якщо вам пропонують нібито свіжий пальець у лютому, відповідно вона ніяк не може бути свіжою. Через півроку зберігання пилок на 30% втрачає лікувальні якості, через рік на 50%, через два роки корисність цього продукту дорівнює нулю. Однак не все так погано, є один лайфхак як зберегти цей бджолиний продукт надовго.

Зберігання бджолиного пилку

Пилок слід зберігати в щільно закритій скляній ємності в сухому та чистому приміщенні при температурі не вище 15 градусів за цельсієм та вологістю не вище 75 відсотків. Можна зберігати у холодильнику у відділенні для овочів. Так пилок може зберігатись без втрати якості до 1 року. Однак якщо ви попередньо змішайте пилок із медом, зберігати його можна до 5 років. Пилок з медом поєднується в однаковій пропорції.

Як показує багаторічний досвід, лікування пилком дає чудові результати і іноді навіть можна порівняти з медикаментозним лікуванням. Але в будьякому випадку порадьтесь зі своїм лікарем перед початком прийому пилку.

А що ви можете додати про квітковий пилок? Напишіть про це у коментарях. Так само якщо у вас будуть питання на тему - напишіть, і ми відповімо. Якщо стаття була корисною, ви можете додати сторінку собі в закладки браузера і поділитися з друзями. Також рекомендуємо вам ознайомитися з іншими статтями про продукти бджільництва:

Торговий майданчик - БАРТНИК
Маркетплейс
Тут ви можете придбати мед та приладдя для бджолярства від наших партнерів.

Останні огляди

Реклама

Розділи

  • Аналітика
  • Статті
  • Новини